Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi

Türkiye'nin ilk tıbbi bitkiler bahçesi
ekosistemimizin farkına varmak için fırsat sunuyor..

Kimyasal katkısız yetişen 700'ü aşkın tıbbi bitki,
sera, herbarium, laboratuar..

Sağlık Çevre Okulu, staj imkanı, yayınlar,
tez-proje ve kurum destekleri..

Geçmişle bugünü buluşturan
geleneksel tıp festivali..

Biyoçeşitliliğin korunup geliştirilmesine,
tıbbi bitkilerin etkin ve güvenli kullanımına katkı..

Prof.Dr. Ayşegül Demirhan Erdemir

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı

 

Bitkisel kökenli droglar, çok eski dönem lerden-beri halk arasında hascalıklara karşı kullanılırlar. Ayrıca hayvansal ve madensel kökenli droglar da vardır. Drog, kökeni Farsça olan ve eczacılık,kimya ve boya endüstrisinde kullanılan bitkisel, hayvansal veya madensel ilkel maddelere verilen addır. Osmanlıca karşılığı ecza olarak bilinir. Ancak bunların içindeki etkili maddeler hakkındaki bilgiler, 19- yüzyılın ortalarından itibaren elde edilmeye başlandı. Nitekim droglar, taşıdıkları etkili maddeler nedeniyle tedavi alanında kullanılırlar. Etkili maddeler, bitkilerin çeşitli organlarında bulunmaktadırlar.

İlk dönemlerde drogların etkili maddeleri hakkında bilgilerimiz bulunmadığı için doğrudan doğruya drog veya bundan hazırlanan ekstreler tedavi alanında kullanıldılar. Drogların etkili maddelerinin öğrenilmesi ve bunların sal olarak elde edilmesinden sonra .tedavi alanında drog yerine saf etkili maddelerden hazırlanan ilaçların kullanılmasına geçildi.Bugün de bu usulde kullanılış devam etmektedir. Ancak bunların yan etkilerinin olması, pahalı satılması gibi nedenlerle dünyada doğal drogların fabrikada dozajı yapılarak saf ilaç seklinde kullanıma sunulması giderek yaygınlaşmaktadır.

Türkiye'de de bazı droglardan yararlanılmaktadır. Örneğin zencefil bunlardan biridir. Zencefil, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici bir yapıya sahip olup soğuk algınlığını giderici, midevı olarak halk arasında kullanılır. Zencefil kökünün kapsül seklinde hazırlanmış fabrikasyon preparatı da bulantı ve kusmaya kullanılır. Bu preparatların sayısının arrması doğadan fabrikaya geçişi hızlandıracaktır.