Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi

Türkiye'nin ilk tıbbi bitkiler bahçesi
ekosistemimizin farkına varmak için fırsat sunuyor..

Kimyasal katkısız yetişen 700'ü aşkın tıbbi bitki,
sera, herbarium, laboratuar..

Sağlık Çevre Okulu, staj imkanı, yayınlar,
tez-proje ve kurum destekleri..

Geçmişle bugünü buluşturan
geleneksel tıp festivali..

Biyoçeşitliliğin korunup geliştirilmesine,
tıbbi bitkilerin etkin ve güvenli kullanımına katkı..

Suna Dumankaya

 

Güzellik, şahane bir yüz ve mükemmel ölçülerde bir vücut anlamına gelmez. Her insan güzeldir. Önemli olan, insanın sağlıklı ve bakımlı olması, kendini özel ve iyi hissetmesidir. Bunu sağlamak için, yüksek miktarlarda paralar harcayarak vücudumuzun her bölgesi için ayrı kozmetik ürün satın almamız, güzellik salonlarına gitmemiz, kusurlu gördüğümüz taraflarımızı geçici yöntemlerle kapatmamız, bol makyaj yapmamız şart değildir. Kendimizi sürekli sağlıklı ve güzel hissetmek istiyorsak daha kalıcı yöntemleri tercih etmemiz gerekir. Bunun yolu, cildimizi iyi tanımaktan, ona iyi bakmaktan ve doğru ürünleri kullanmaktan geçer.

Cilt, vücudu dış etkenlerden koruyan, dış dünya ile bağlantıyı sağlayan, vücut ısısını dengede tutan, zararlı maddelerin ter yoluyla vücuttan atılmasını sağlayan, su dengesini koruyan bir örtü sistemidir. Ortalama 3 kg. ağırlığa sahiptir ve vücudumuzun en büyük organıdır. Kabaca üç tabakadan oluşur. En altta kollajen, kan damarları ve salgı bezleri bakımından zengin olan “dermis tabakası” bulunur. Ortada “stratum bazale” denilen tabaka vardır. Buradaki hücreler yavaş yavaş cildin üst tabakalarına doğru yolculuk yaparlar, yaklaşık 14. günde canlılıklarını kaybetmeye başlayarak en üstte birikirler ve “straturm korneum” tabakasını oluştururular. Cildin sağlıklı ve güzel kalabilmesi için üstteki ölü hücrelerin dökülüp yenilenmesi gerekir. Cildin esnekliğinden ve sıkılığından elastin ve kolajen lifleri sorumludur. Genç deride bu liflerin dengesini elastaz ve kollajenoz enzimleri sağlar. Yaş ilerledikçe bu denge bozulur, cilt esnekliğini ve sıkılığını kaybederek kırışmaya ve sarkmaya başlar.

Cilt bakımında dikkat edeceğimiz en önemli nokta cildimizin tipidir. Bu, cildimizin dokusundan, renginden, genel görüntüsünden anlaşılır. 5 tip cilt vardır: yağlı cilt, kuru cilt, normal cilt, karma cilt, hassas cilt.

Cilt sağlığında güneşten korunmak, cilt tipine uygun yöntemler ve ürünler kullanmak, iyi beslenmek, bol su içmek, kaliteli uyku uyumak, stresten uzak durmak gibi pekçok faktör etkilidir. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar şunlardır:    

Cildinizi güneşten koruyun: Kahverengi lekelerin, kırışıklıkların ve cilt kanserinin baş sebebi güneş ışınlardır. Bu sebeple, uzun süre güneşe maruz kalmamaya edin ve yalnız güneşlenirken değil her gün koruyucu faktörlü krem kullanın.  

Cildinizi aşırı sıcak ve soğuktan koruyun: Aşırı sıcak ve soğuk havalarda cildiniz nemini kaybedip kuruyacaktır. Bu nedenle, özellikle yaz ve kış aylarında, cilt tipinize uygun bir nemlendirici krem kullanın. 

Cildinizde kan dolaşımını hızlandırın: Cildinize uygun kremlerle masaj yaparak ölü hücrelerin atılmasını sağlayabilir ve kan dolaşımını hızlandırabilirsiniz. Bu, cildinizin yenilenmesine ve pürüzsüz bir görünüm kazanmasına yardımcı olacaktır.

Cildinizi derin temizleyin: Cilt temizliğinin cildi kurutacağı ve kırışıklıkları arttıracağı düşüncesi yanlıştır. Derinlemesine temizlik için, cilt tipinize uygun bir temizleyici kremi yüzünüze pamukla masaj yaparak sürün, birkaç dakika bekletip bol suyla yıkayın.

Cildinizi derin nemlendirin: Günlük bakımın yanısıra, hiç değilse haftada bir defa maske yapın veya nemlendiricinizi bol miktarda kullanarak cildinizi beş-on dakika nemlendirmeye bırakın ve kremin fazlasını temiz bir kağıt yardımıyla alın.

Sağlıklı beslenin: Sabahları aç karnına iki bardak ılık su için; çiğ sebze, meyve ve tahıl tüketimine ağırlık verin; yağ, şeker ve tuzu olabildiğince azaltın; beyaz ekmek yerine kepek ekmeğini tercih edin; cildiniz kuruysa baharat tüketimini azaltın.

Bol su için: Cildin sürekli nemli kalmasını sağlamanın en kolay yolu bol su içmektir, günde en az 2.5 litre su için.  

Sigara içmeyin: Sigara, cildin ihtiyacı olan oksijeni azaltır, cildin kendini yenilemesini engeller, nemini azaltarak kuru ve cansız görünmesine sebep olur, gözenekleri tıkar, cildi soluklaştırır, elastin ve kolajen liflerini zayıflatarak cildi erken yaşlandırır. Sigarayı bırakmak için çaba gösterin.

Mevsim şartlarını dikkate alın: İlkbahar aylarında bitkisel yağlarla vücudunuza masaj yapın; yaz aylarında bol sıvı alın, kızartmalardan ve yağlı yemeklerden uzak durun, meyve ve sebzeye ağırlık verin, güneşe çıkmadan önce mutlaka koruyucu faktörlü krem kullanın, uzun süre güneşte kalmayın, güneşin etkisiyle oluşan ve su toplayan yaraları asla patlatmayın; sonbahar aylarında mineral ve tuzları cildinize nüfuz ettirmek için belli aralıklarla yüzünüzü maden suyu ile yıkayın, duşa girmeden önce vücudunuza badem yağı ile masaj yapın; kış aylarında E ve C vitamini içeren besinler tüketmeye özen gösterin, yeşil sebzeleri çiğ yiyin, haftada bir gün yalnızca iki veya 3 litre sıkma meyve suyu içerek temizleme kürü yapın, açık havaya çıkarken cildinize bitkisel yağlar (susam yağı, kayısı yağı gibi) veya nemlendirici kremler sürün.

Bütün dünyada, sağlık ve güzellik konusunda doğal ürünlere dönüş olduğu gözlenmektedir. Bunun en önemli sebebi, piyasada satılan ürünlerin içeriğindeki kimyasal maddelerin insan sağlığına ve çevreye zarar vermesidir. Bu tip zararlı ürünlere yüksek miktarlarda para ödemek yerine, evinize bulunan veya kolayca ulaşabileceğiniz malzemelerle daha ekonomik, daha doğal ve daha sağlıklı güzellik reçeteleri hazırlamanız mümkündür. Aşağıda örneklerini bulacağınız formüller çokça denemiştir ve istikrarlı kullandığınızda sizi kesin sonuca götürebilecek niteliktedir.

(Not: Formüllerin içinde koruyucu madde bulunmadığı için uzun süre dayanmaz. Hazırlanan karışımlar küçük cam şişe veya kavanozlar içinde buzdolabında muhafaza edilmeli ve bittikçe tekrar yapılmalıdır.)

TEMİZLEME SÜTLERİ

Sabahları cilt salgılarını harekete geçirmek, akşamları ise gözeneklerde biriken kirleri ve makyaj kalıntılarını yok etmek için uygun bir temizleme sütüyle cildi temizlemek gerekir. Temizleme sütleri pamuk yardımıyla, cildi silmek suretiyle uygulanır.

Formül 1

1 adet salatalık yıkanır, kabukları soyulmadan rendelenir, 15 dakika kaynatılıp süzülür, içine 25 gr. bademyağı ilave edilip karıştırılır.                    

Formül 2

1 adet salatalık yıkanır, kabukları soyulmadan rendelenir, bir su bardağı sütte kaynatılıp süzülür.

 

TONİKLER

Cilt temizlendikten sonra tonikleme işlemi yapılır. Bu işlemle, ciltte kalmış kir, yağ ve temizleyici kalıntıları temizlenir; cilt daha taze, canlı ve parlak bir görünüm kazanır. Tonikler pamuk yardımıyla, cildi silmek ve kompres yapmak suretiyle uygulanır. 

Formül 1 (karma ciltler için)

1 demet dereotu yıkanıp mikserde çekilir, içine 25 gr. bademyağı ve 1 şişe madensuyu ilave edilir, karışım buz kalıplarına konup dondurulur, sabah-akşam bir kalıpla cilt silinir ve kompres yapılır.

Formül 2 (hassas ciltler için)

Bir tutam hatmi çiçeği ve bir tutam ebegümeci saf su içinde kaynatılıp süzülür, içine 1 fincan gülsuyu ilave edilir.  

Formül 3 (kırışıklıklar için)

½ litre ılık su ile 1 tatlı kaşığı karbonat karıştırılır.

 

NEMLENDİRİCİLER

Tonikleme işleminden sonra cilde nemlendirici sürülür. Nemlendirici, cildin kurumasını engeller, cildi düzgünleştirir ve dolgunlaştırır. Nemlendiriciler elle, cilde masaj yapmak suretiyle uygulanır.

Formül 1

1 çay kaşığı lanolin ile 1 tatlı kaşığı balmumu karıştırılarak eritilir, içine 1 çorba kaşığı bademyağı ve ½ çay kaşığı buğday özü yağı ilave edilir (yağlar ilave edilmeden önce biraz ılıtılmalıdır), diğer tarafta 3 çorba kaşığı ılık gülsuyunda ½ çay kaşığı boraks eritilir ve bu karışıma eklenir, içine 6 damla gülyağı konur.                

Formül 2

1 litre içme suyu ve 1 çay bardağı zeytinyağı kısık ateşte 4.5 saat kaynatılır, cam kaseye alınır, içine 1 paket talk pudrası ve 1 çay kaşığı boraks ilave edilip karıştırılır, kek hamuru kıvamına gelince üzerinde kalan fazla su süzülür.