Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi

Türkiye'nin ilk tıbbi bitkiler bahçesi
ekosistemimizin farkına varmak için fırsat sunuyor..

Kimyasal katkısız yetişen 700'ü aşkın tıbbi bitki,
sera, herbarium, laboratuar..

Sağlık Çevre Okulu, staj imkanı, yayınlar,
tez-proje ve kurum destekleri..

Geçmişle bugünü buluşturan
geleneksel tıp festivali..

Biyoçeşitliliğin korunup geliştirilmesine,
tıbbi bitkilerin etkin ve güvenli kullanımına katkı..

Dr. Senai Demirci

 

Sağlığı ve iyileşme sürecini etkileyen pekçok faktör vardır. Bunların başında, hastalığın da şifanın da Allah’tan geldiğine inanmak, tevekkül göstermek, dua ve ibadet etmek gelir.

Sağlık ve inanç arasındaki ilişkiyi ortaya koyan çok sayıda araştırma vardır. Sosyal epidemiyolog Jeff Levin, yaptığı çalışmayla, sağlık ve inanç arasında %80-90 oranında pozitif yönde ilişki olduğunu tespit etmiştir. Duke Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Dr. Harold G. Koenig, uyguladıkları tedavilerden en çok dinî kitap okuyan ve ibadet eden kişilerin fayda gördüğünü belirtmiştir. Columbia Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, dini inancı olan kişilerde alkol ve uyuşturucu kullanımının, inancı olmayanlara göre daha az görüldüğü tespit edilmiştir.

İnanç ve ibadet ruhu iyileştirir, insanın kendini iyi hissetmesini sağlar, fizyolojik, psikolojik ve zihinsel açıdan sağlığı olumlu yönde etkiler. Hastalıklar, bir anlamda ruhanîliği ortaya çıkarır. Hastalanan insanlar maddî hayattan sıyrılıp manevîyatlarını geliştirmeye başlayabilirler. Böylece hastalık kişi için hayırlı bir duruma dönüştürmüş olur.