Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi

Türkiye'nin ilk tıbbi bitkiler bahçesi
ekosistemimizin farkına varmak için fırsat sunuyor..

Kimyasal katkısız yetişen 700'ü aşkın tıbbi bitki,
sera, herbarium, laboratuar..

Sağlık Çevre Okulu, staj imkanı, yayınlar,
tez-proje ve kurum destekleri..

Geçmişle bugünü buluşturan
geleneksel tıp festivali..

Biyoçeşitliliğin korunup geliştirilmesine,
tıbbi bitkilerin etkin ve güvenli kullanımına katkı..

Prof. Dr. Mebrure Değer

 

İçmeler: Bunların içinde bol miktarda sodyum bikarbonat (soda) vardır. Tuzla’daki içmelerden su alıp plastik bir şişeye koyduğumda bir süre sonra şişenin delindiğini gördüm. Bu sebeple, mide ve bağırsak rahatsızlıkları olanlar gitmeden önce mutlaka hekime danışmalıdır.
Kaplıcalar: Karaciğer, şeker, kalp ve kanser hastaları için sakıncalı olabilir. Kaplıcaya gidiş zamanı, kalınacak süre, bu sürede beslenme biçimi gibi hususlar için hekime danışmalıdır.
Şifalı çeşmeler: Bu suların kalsiyum miktarı ve sertlikleri çok azdır; böbrek taşlarının ve kumunun düşmesine yardımcı olur. Gelişigüzel içilmemelidir.
Şifalı hamamlar: Şifaları sularından değil, sıcaklıklarından gelir. Buralarda çeşitli ilaçlar sürülür, masajlar yapılır.
Cami ve türbelerdeki şifalı sular: Bu sularla ilgili birçok rivayet olduğu için halk arasında şifalı olduklarına inanılır. Bir rivayete göre, Merkez efendi, çilehanesinde itikafa girdiği sırada bir ses duyar: “Ben 7000 yıldır duran bir suyum, beni çıkartın, hummaya (sıtma) iyi gelirim.” Bu suyu inceledim ve şifalı bir maddeye rastlamadım. O zamanlar sular mikropluydu. Bu, temiz bir su olduğu için faydalı görülmüş ve şifalı olarak nitelendirilmiş olabilir.