Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi

Türkiye'nin ilk tıbbi bitkiler bahçesi
ekosistemimizin farkına varmak için fırsat sunuyor..

Kimyasal katkısız yetişen 700'ü aşkın tıbbi bitki,
sera, herbarium, laboratuar..

Sağlık Çevre Okulu, staj imkanı, yayınlar,
tez-proje ve kurum destekleri..

Geçmişle bugünü buluşturan
geleneksel tıp festivali..

Biyoçeşitliliğin korunup geliştirilmesine,
tıbbi bitkilerin etkin ve güvenli kullanımına katkı..

Andrew Zionts

Yoga eğitmeni

 

Buteyko yöntemi veya Buteyko Nefes Tekniği, başta astım olmak üzere uyku apnesi, horlama, anksiyete bozuklukları ve panik atak gibi çeşitli rahatsızlıklarda kullanılmak üzere Dr. Konstantin Pavlovich Buteyko tarafından geliştirilen ve bir grup nefes tekniğini içeren tedavi yöntemidir.

Buteyko 1950'lerde sağlıklı ve hasta insanların nefes alma biçimleri üzerine yaptığı araştırmalarda, ölümcül veya çok ağır hastaların nefeslerinde hızlanma ve derinleşme eğilimi tespit etmiş, aşırı nefeslenmenin ve yanlış nefes alma alışkanlıklarının bedende dengesizliğe sebeb olduğu sonucuna varmış ve solunum sistemi rahatsızlıkları geçiren hastaları nefeslerini düzenleyerek tedavi edebileceğini öne sürmüştür.

Tıbbi bir tedavi olmayan, ilaç ve gıda desteği gerektirmeyen, her zaman ve her yerde uygulanabilen Buteyko yöntemi, fizyolojik normlara göre nefes alıp vermeyi alet yardımı olmaksızın kontrol etme imkanı sağlamaktadır. Yöntemin klinik etkinliği, 1994’te Mitchell ve Brisbane tarafından yapılan ve Avusturalya Astım Vakfı* tarafından desteklenen çalışmalarda gösterilmiştir. 39 astımlı hasta üzerindeki çalışmada, Buteyko solunum tekniğini kullanan grupta hiperventilasyonda ve üç aylık bronkodilatör kullanımında azalma olduğu kaydedilmiştir. Ancak yöntemin astım ataklarına karşı ilaç tedavisinin yerine kullanılmaması, ilaçlarda azaltıma gidilecekse bunun ancak hekim gözetiminde yapılması önerilmektedir.      

Hiperventilasyon herhangi bir anda vücudun ihtiyacından daha fazla nefes almaktır. Uzun vadede sürekli ve fazla nefes alıp vermek kronik hiperventilasyona sebep olur. Buteyko kronik hiperventilasyonun organ zedelenmesini arttırdığını, kişinin genetik yapısına göre hastalıkların gelişmesine neden olduğunu öne sürmüştür. Kronik hiperventilasyon veya Buteyko’nun tabiriyle “gizli hiperventilasyon”u farketmek kolay değildir. Dakikada 12 nefesle alınan yaklaşık yarım litre hava gerekli ve yeterli oksijeni sağlarsa da, dakikada 20 nefesle 900 cm3 hava soluyan bir kişi hiperventile olduğunu farketmez.

Hiperventilasyonun belirtileri: Burun tıkanıklığı, burun akması, hapşırmalar, geniz akıntısı, kuru ağız, hırıltı, nefes darlığı, öksürük, sık esneme, havadan bulaşan alerjiler, horlama, hızlı veya aritmik kalp atışı, göğüs bölgesinde ağrı, ishal, kabızlık, kuru cilt, terli avuçlar, baş dönmesi, baş ağrısı, hissizlik, terleme, titreme, baygınlık, gerginlik, endişe, stres, depresyon, kabuslar, konsantrasyon bozukluğu, kronik yorgunluk, genel zayıflık

Hiperventilasyonu nefesinizi eğiterek yenebilirsiniz.

İlk adım: Nefes farkındalığı kazanın.

- Nefesinizi tanımaya çalışın. Büyük hacimli nefes almanızı gerektiren durumların farkına varın. Kendinize sorular sorun: Nefesiniz sessiz ve sakin mi yoksa büyük hacimli nefes alışlar ve bedensel hareketler mi içeriyor?

- Başkalarını gözlemleyin: Ağızları açık mı nefes alıyorlar? Otobüs beklerken, telefonda konuşurken nefes alışları nasıl?

 

İkinci adım: Burundan nefes almayı öğrenin. Burun nefesi tek doğru nefestir. Çünkü

- Havayı filtreler

- Havayı akciğerlerin ortamına uygun olarak nemlendirir

- Havayı akciğerlerin ortamına uygun olarak ısıtır

- Nefesin hacmini kontrol eder

 

Üçüncü adım: Buteyko yöntemiyle kronik hipervantilasyonu engelleyin.

- Daha az nefes alıp verin

- Sakin, sessiz, hareketsiz bir nefes geliştirin

- Yan yatarak uyumayı öğrenin.

Karbondioksit sadece bir atık değildir, bütün metabolik işlemler için temel oluşturur. Sağlıklı nefes alış verişte akciğerlerde belli miktarda karbondioksit bulunur. Akciğerlerde %5.5 oranında karbondioksit bulunması sağlıklı kabul edilir. Büyük hacimli nefes alıp verme karbondioksit kaybına neden olur. Vücuttaki karbondioksit seviyesi nefes tutabilme süresini tayin eder; daha yüksek seviyede karbondioksit daha uzun süre nefes tutmaya karşılık gelir. Buteyko yönteminde, 3-5 dakika boyunca sakin nefes alıp verdikten sonra nefes verirken burun tutulup tekrar nefes alma ihtiyacı duyuncaya kadar geçen süre ölçülür. Duraksama süresinin 40 saniyenin üstünde olması sağlıklıdır. Kontrol Duraksama (CP) denen bu işlemi yaparken nefesi 40 saniye tutabilmek için kendini zorlamamalı, rahatlıkla tutulabildiği sürece tutmalıdır.  Evde uygulama yapmak çok basittir.

- Sabah kalkar kalkmaz 25-30 dakikanızı bu uygulamaya ayırın

- Bir sandalyede olabildiğince dik oturun

- Nabzınızı ölçün

- CP uygulamasını 3-5 dakika aralıklarla toplam 5 kere yapın

- Tekrar nabzınızı ölçün

- 1-2 ay boyunca gidişatınızı kaydetin ve izleyin

Zamanla CP süresi artmalı nabız azalmalıdır.

 

*Australian Association of Asthma Foundation