Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi

Türkiye'nin ilk tıbbi bitkiler bahçesi
ekosistemimizin farkına varmak için fırsat sunuyor..

Kimyasal katkısız yetişen 700'ü aşkın tıbbi bitki,
sera, herbarium, laboratuar..

Sağlık Çevre Okulu, staj imkanı, yayınlar,
tez-proje ve kurum destekleri..

Geçmişle bugünü buluşturan
geleneksel tıp festivali..

Biyoçeşitliliğin korunup geliştirilmesine,
tıbbi bitkilerin etkin ve güvenli kullanımına katkı..

Çağla Tan

Peyzaj Mimarı

Bütün dünyada hızla azalan kısıtlı su kaynaklarının etkin kullanımı gerekir. Peyzaj planlarken az su isteyen, kuraklık toleransı yüksek bitkiler seçmek su kullanımını azaltır. Su kullanımına duyarlı bahçeler ‘xeriscape’ diye bilinir. Yunanca ‘kurak’ anlamına gelen ‘xeros’ ve İngilizce ‘peyzaj’ anlamına gelen ‘landscape’ kelimelerinden türemiştir.

Duyarlı bahçelerin, suyun daha verimli kullanılmasını, zaman ve para tasarrufunu sağlayan yedi prensibi vardır. Bunlar; planlama ve tasarım, toprak analizi ve toprağın iyileştirilmesi, uygun bitki seçimi, çim alanların oluşturulması, etkin sulama, malç kullanımı, uygun bakımdır.

Bu prensipler sayesinde toprak erozyonu ve su kaybının azalması, toprak hazırlığından dolayı gübrelemenin azalması, doğru bitki seçimi ile ağaç ve çalılardaki budamanın azalması, doğru toprak hazırlığı ve bitki seçimi ile yeniden bitkilendirmenin azalması, doğru malçlama ile otların azalması, doğru uygulamalardan dolayı bitkilerde oluşabilecek hastalık ve zararlıların azalması, doğru bakım ve sağlıklı kök oluşumundan dolayı kullanılan su miktarının azalması sağlanır.