Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi

Türkiye'nin ilk tıbbi bitkiler bahçesi
ekosistemimizin farkına varmak için fırsat sunuyor..

Kimyasal katkısız yetişen 700'ü aşkın tıbbi bitki,
sera, herbarium, laboratuar..

Sağlık Çevre Okulu, staj imkanı, yayınlar,
tez-proje ve kurum destekleri..

Geçmişle bugünü buluşturan
geleneksel tıp festivali..

Biyoçeşitliliğin korunup geliştirilmesine,
tıbbi bitkilerin etkin ve güvenli kullanımına katkı..

Prof.Dr. Neriman Özhatay
Doğu Akdeniz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi

Yüzölçümü 5110 km2 olan İstanbul il sınırları içinde 2360 doğal çiçekli bitki ve eğrelti türü yetişir. Türkiye’nin floristik zenginliği bir kıta ile, İstanbul’un zenginliği de ülkeler ile kıyaslanabilmektedir.

İstanbul’un olağanüstü bitki zenginliğinin nedenleri; toprak çeşitliliği, iki deniz ve iki kıta arasındaki coğrafi konumu, Karadeniz’in nemli ve soğuk iklimi ile Marmara denizinin sıcak Akdeniz iklimi etkisi altında olması, topografyası ve yüzyıllara dayanan geleneksel arazi kullanımıdır.

Bir bölgenin floristik açıdan değerlendirilmesinde önemli bir ölçü, barındırdığı endemik (yayılışı sınırlı) bitkilerdir. İstanbul’da sulak alanlar, kıyı kumulları, fundalık ve ormanlık alanlarda doğal olarak yetişen Türkiye için endemik taksonların sayısı 62’dir ve bunlardan 24’ü dünyada sadece İstanbul’da yetişmektedir.

İstanbul’un doğal bitki çeşitliliği bakımından önemli bitki alanları (ÖBA), habitat ve tür çeşitliliği ile nadir ve endemik türleri barındıran korumada öncelikli alanlardır. İstanbul’da 7 önemli alan belirlenmiştir. Uluslararası Bern Sözleşmesine taraf olan ülkemiz, bu sözleşme ekinde adları belirtilen 16 İstanbul nadir ve endemik türünün yetiştiği ortamları korumakla görevlidir.