Travma ve Ağrı Tedavisinde Tetik Noktaların Önemi
Tatjana Rottenberg
Masaj Eğitmeni
Bir kasın yanlış ya da fazla çalıştırılması, stres, tansiyon, fizik ve psişik travmalar, uzun süre yan tarafta duran bir ekrana bakarak çalışmak, araba kazasında başın öne savrulması, çok uzun süre rahat olmayan bir ayakkabı ile yürümek, ağır çanta taşımak, bilgisayarda saatlerce aynı parmak hareketini yaparak fareyi kullanmak, yatış bozuklukları gibi sebeplerle, kasların hareket emrinin iletildiği sinirlerin uçlarında elektriksel bozukluk ortaya çıkar. Kas dokusunda elle hissedilebilen, özellikle üzerlerine baskı uygulandığında acı, ağrı ve rahatsızlık yaratan, belirgin düğüm noktaları oluşur.Bu tetik noktalardan bedenin diğer bölgelerine ağrı, uyuşukluk hissi ve kasılmalar yayılır. Fibromiyalji, tenisçi dirseği, bursit, donmuş omuz, gonartroz, migren ve karın ağrıları çoğu zaman kaslardaki tetik noktalara bağlı kasılmalardır.
Bu durum, kasın kendini koruması olarak da bakılabilecek zincirleme bir oluşumdur. Kas kasılır, hareketini kısıtlar ve daha sonra bu bölge hareketsizleşir. Kendini iyileştirebilmek için dinlenmeye alır. Ancak beslenmeyen, kan dolaşımından payını alamayan bölge gıdasız kalır ve toksinler burada birikmeye başlar ve durum daha ciddi bir hal alır; ağrı şiddetlenir ve kas tamamen işlevsiz hale gelebilir. Hareketsizlik ve kastaki kasılmanın devamlılığı tetik noktaların oluşumuna sebep olduğu için bu durum bir kısır döngü olarak devam eder. Tetik noktalar, genellikle kendiliklerinden yok olmazlar.
Tetik Nokta Masajının etkileri
Tetik nokta tedavisinde kişi kendi kendinin iyileştiricisidir. Masajı uygulayan kişi sabit bir baskı uygulayarak masaj alan kişinin beyinciği ile bağlantı kurmuş ve o kişide bir farkındalık yaratmış olur. Farkındalık tedavinin başlangıcıdır; tedavi ancak kişinin kendi farkındalığı ile içeriden gerçekleşebilir. Kişi kendi bedenine odaklanarak, nefesinin de yardımıyla kasılı kalmış bu noktaları rahatlatabilir ve çözülmeler gerçekleşir. Belirli kas grupları üzerinde merkezi olarak 2, 3 tetik nokta bulunabilir ve masaj yapan kişi bu noktalar üzerinde kişinin ihtiyacı olan süre kadar durarak destek vermiş olur.
Tamamen kasılı kalmış olan bu bölgeyi fark etmek ve beyinciğe de fark ettirmek, “rahatla”, “tehlike geçti, kendini bırakabilirsin”, “beni korumak için kasıldığını biliyorum, görevini tamamladın, gidebilirsin” gibi içsel komutlarla kaslarla bir nevi diyaloga geçmek ve böylece sinir ve kas sistemi arasındaki iletişimi geliştirmekle kısa sürede şifa sağlanabilir.
Bedenin hafızasında kayıtlı o kadar fazla şey vardır ki, çoğunun zihinsel olarak farkında bile değilizdir. Örneğin küçükken kaba etinden iğne olmuş bir çocuk, ileri yaşlarda kalçalarında, kasıklarında problemler yaşayabiliyor. Ve ilginç bir şekilde, masaj sırasında bu bölgelerdeki tetik noktalar açılırken bu kişinin zihnine 5 yaşında iğne yediğinin, hatta o iğneyi olduğu odanın şeklinin hatırası bile gelebiliyor.
Tetik Nokta Masajı sayesinde kişi kendisiyle karşılaşıyor, farkına varıyor ve kendi ihtiyacına yönelebiliyor.