Kadın Hastalıklarında Fitoterapi ve Aromaterapi
Op.Dr. Zuhal Dilek Şanlı
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Doğada her şeyin yarılanma ömrü olduğu gibi ilaçların da yarı ömrü vardır. İlaç vücuda alındığı andan itibaren azalır ama kaybolmaz. İnsan vefat etse bile toprağa karışan her zerre içinde varlığını korur. Öyleyse ilaç yerine, vücuttaki ömrü içinde daha az yan etki yapacak bir bitki kullanılması düşünülebilir.
Kanıta dayalı tıpta menstruasyon düzensizliği için en çok hayıt tohumu (Vitex agnus-castus) önerilmektedir. Biz de kliniğimizde aktif olarak kullanmaktayız. Mizaca uygun kullanıldığında bedeni ısıtıp iltihabı giderebilmektedir. Özellikle hormonal düzensizlikte adaptojen bitki olarak davranıp pozitif ve negatif özellikleriyle düzensizliği giderebilir.
Anormal uterin kanamada üzerlik (Peganum harmala) ve ardıç katranı (Multos bituminous uniteroru) kullanılabilir. Üzerlik antienflamatuar etkisi ile çevre dokuları koruyup normal fonksiyonunu yerine getirebilir. Özellikle myoma uteri nedenli kanamalarda buğu banyosu myomun akımını bozup küçültme eğilimi gösterir.
Vulvovajinal kandidiaziste mizacı soğuk kuru yapan candida için sıcak nemli normal floraya dönüşte önce gluten hassasiyeti sorgulanmalıdır. Bozulan flora normale dönünce candida tedavisi aromaterapi ile gerçekleştirilebilir hale gelir. Nioli ve çay ağacı yağı (Melaleuca viridiflora ve Melaleuca alternifolia) aynı aileden olup antiviral, antifungal ve antibakteriyel etki ile enfeksiyonu iyileştirmektedir.
Siyah yılankökü (Cimicifuga racemosa) ve çuha çiçeği yağı (evening primrose oil) obstetride sık kullanılır. Servikal dilatasyonu kolaylaştırmak için Isparta gülü (Rosa x damascena), gebelikte cilt gerginliğini ve çatlakları azaltmak için tatlı badem (Prunus amygdalus), kakao yağı (Theobroma cacao), perine masajı için buğday yağı (Triticum turgidum), idrar yolu enfeksiyonu için yaban mersini (Vaccinium myrtillus), sezaryen, epizyotomi ve cerrahi yaraizleri için sarı kantaron (Hypericum perforatum) hekim kontrolünde kullanılabilir.