Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi

Türkiye'nin ilk tıbbi bitkiler bahçesi
ekosistemimizin farkına varmak için fırsat sunuyor..

Kimyasal katkısız yetişen 700'ü aşkın tıbbi bitki,
sera, herbarium, laboratuar..

Sağlık Çevre Okulu, staj imkanı, yayınlar,
tez-proje ve kurum destekleri..

Geçmişle bugünü buluşturan
geleneksel tıp festivali..

Biyoçeşitliliğin korunup geliştirilmesine,
tıbbi bitkilerin etkin ve güvenli kullanımına katkı..

Yrd.Doç.Dr. Rahmi Oruç Güvenç

 

Türk müziğindeki makamların şifa özellikleri şöyledir:

Acemaşiran makamı: Sonsuzluk hissi, düşünce ve duygulara canlılık, yaratıcılık duygusu ve gevşeme verir. Ağrı, spazm ve doğumda faydalıdır. Fecirle kuşluk arası daha etkilidir.

Bûselik makamı: Rahatlık verir. Yüksek tansiyonda faydalıdır.

Büzürk makamı: “Büyük” demektir. Zihni temizler, vesvese ve korkuyu giderir, güç verir. Beyin hasarı, kas ağrısı ve ateşli hastalıklarda faydalıdır. Fecirle kuşluk arası daha etkilidir.

Hicaz makamı: Adını Arabistan’daki Hicaz bölgesinden almıştır. Tevazu verir. Düşük nabızda faydalıdır. Yatsıyla sabah arası daha etkilidir.

Hüseyni makamı: “Küçük sevgili ve Hüseyin ile ilgili” demektir. Güven, kararlılık, iç huzuru ve rahatlık verir. Mide yanması, sıtma nöbeti, sipastisite ve otizmde faydalıdır. Fecirle öğle arası daha etkilidir.

Irak makamı: Adı “Irak-ı Acem”den gelir. Kavrama yeteneği, konsantrasyon ve sükûnet verir, korkuyu giderir. Menenjit ve akıl hastalıklarında faydalıdır. Kuşluk ve ikindi vakti daha etkilidir.

İsfahan makamı: Güven, hareket ve uyum yeteneği, zihin açıklığı verir. Ateşli hastalıklarda ve kadın hastalıklarında faydalıdır. İkindiyle yatsı arası daha etkilidir.

Neva makamı: “Ses, seda, makam, ahenk” demektir. Kuvvet, cesaret, sevinç ve ferahlık verir. Kadın hastalıklarında faydalıdır. Gece ve kuşlukla ikindi arası daha etkilidir.

Nihavend makamı: Kuvvet ve rahatlık verir. Kas ve bel ağrısı, yüksek tansiyon ve akıl hastalıklarında faydalıdır. Öğleyle ikindi arası daha etkilidir.

Rast makamı: “Doğru, dosdoğru, sağ ve gerçek” demektir. Uyanıklık, neşe, iç huzuru ve rahatlık verir. Düşük nabız, spazm, felç, spastisite, otizm ve akıl hastalıklarında faydalıdır. Seher vakti ve gece yarısı daha etkilidir.

Rehavi makamı: Diğer adı “Ruhavi”dir. “Urfalı, Urfa’ya ait” demektir. Sonsuzluk hissi ve rahatlık verir. Baş ağrısı, burun kanaması, ağız çarpılması, doğum ve akıl hastalıklarında faydalıdır. Seher vakti ve ikindiyle yatsı arası daha etkilidir.

Sâbâ makamı: Cesaret, kuvvet ve rahatlık verir. Seher vakti daha etkilidir.

Segâh makamı: Cesaret, rahatlık ve mistik his verir. Uykusuzluk, yüksek nabız, kalp, akciğer ve kas rahatsızlıklarında faydalıdır. Kuşlukla ikindi arası daha etkilidir.

Uşşak makamı: “Aşıklar” demektir. Sevinç, kuvvet, cesaret, rahatlık, gevşeme ve mistik his verir. Kalp, ayak ve nikriz (damla/gut) ağrılarında faydalıdır. Fecirle kuşluk arası ve günbatımında daha etkilidir.

Zengule makamı: “Çıngırak, def pulu, zil” demektir. İran mitolojisinde bir Türk kahramanıdır. Uyku verir. Beyin, kalp, mide, karaciğer ve akıl hastalıklarında faydalıdır. Günbatımından sonra daha etkilidir.

Zirefkend makamı: “Döşek, yatak” demektir. Neşe verir. Sırt, kas ve eklem ağrılarında, ağız çarpılmasında faydalıdır. Gece yarısından sonra daha etkilidir.