Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi

Türkiye'nin ilk tıbbi bitkiler bahçesi
ekosistemimizin farkına varmak için fırsat sunuyor..

Kimyasal katkısız yetişen 700'ü aşkın tıbbi bitki,
sera, herbarium, laboratuar..

Sağlık Çevre Okulu, staj imkanı, yayınlar,
tez-proje ve kurum destekleri..

Geçmişle bugünü buluşturan
geleneksel tıp festivali..

Biyoçeşitliliğin korunup geliştirilmesine,
tıbbi bitkilerin etkin ve güvenli kullanımına katkı..

İpek Çaldemir

 

Sıcak taş terapisi, ısıtılmış taşlarla yapılan ve taşlardaki ısının bedenin derinliklerine nüfuz etmesini amaçlayan bir masaj terapisi çeşididir. 1993’te, Arizona’da, Mary Nelson Hannigan tarafından geliştirilmiş, zaman içinde yayılmıştır.

Isıyı uzun süre tutabilen volkanik lav (bazalt) taşları ile yapılır. Pürüzsüz, parlak, yassı ve farklı ebatlardaki bu taşlar su içinde ısıtılıp terapist tarafından vücudun kilit noktalarına yerleştirilir. Bu işlemin amacı, taşlardaki ısıyı bedenin derinliklerine nüfuz ettirerek kan dolaşımın hızlanmasını ve dolayısıyla kasların, dokuların, hücrelerin daha çok oksijenle beslenmesini (termoterapi) sağlamaktır. Taşların suyun içinde ısıtılması nedeniyle, suyun terapi özelliğinden de (hidroterapi) faydalanılır. Ardından, aromatik yağlar kullanılarak masaja başlanır. Sıcak taş uygulamasından sonra yapılan bir ovma hareketi, sıcaklığın etkisiyle kan dolaşımının hemen harekete geçmesi nedeniyle, normal masajdaki on ovma hareketine eşittir.

Sıcak taş terapisinde havanın, suyun, toprağın ve ateşin enerjisinden faydalanılır. Volkanik lav taşlarının enerjisi, insana doğayla iç içe olduğu duygusunu verir. Terapi sonunda kişi fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak rahatlık ve dinginlik kazanır; baştan ayağa arınmış hissederek kendi doğasına döner. Seanslar, öngörüşme hariç yaklaşık 1.5 saat sürer. Periyodik olarak uygulandığında özellikle kronikleşmiş rahatsızlıklar üzerinde çok etkilidir. Aşağıdaki durumlarda başarıyla kullanılmaktadır:

- Dolaşım sistemi hastalıkları

- Sindirim sistemi hastalıkları (kabızlık, hazımsızlık gibi)

- Kulak, burun, boğaz hastalıkları (sinüzit, kulak ağrısı gibi)

- Kronikleşmiş kas, kemik ve eklem hastalıkları (romatizma, bel ve sırt ağrıları gibi)

- Kas ve eklem rahatsızlıkları (burkulma, incinme gibi)

- Adet dönemi rahatsızlıkları (karın ağrısı, bel ağrısı, aşırı kanama gibi)

- Hamilelik dönemi rahatsızlıkları (gevşeyememe, bel ve sırt ağrıları gibi)

- Menopoz dönemi rahatsızlıkları (sıkıntı, gerginlik gibi)

- Strese bağlı rahatsızlıklar (huzursuzluk, tedirginlik, gerginlik, uykusuzluk, baş ağrısı, boyun tutulmaları, kas kasılmaları gibi)