Shiatsu
Zeynep Sevil Güven
Japonca’da “shi” “parmak”, “atsu” “basınç” demektir. Shiatsu, -başta başparmaklar olmak üzere- el parmakları, avuç içleri, dirsek altları, diz kapakları ve ayak tabanları ile hayat enerjisinin aktığı kanallar (meridyen) üzerindeki duyarlı noktalara basınç uygulamak suretiyle gerçekleştirilen Japon tedavi yöntemidir.
Geleneksel Çin tıbbındaki “akupunktur” yöntemi temel alınarak geliştirilmiştir. Japon terapistler, iğne korkusu yüzünden akupunktur uygulanamayan kişileri gözönünde bulundurarak iğnenin yarattığı etkiyi sağlayabilecek bir yöntem ararken, aynı meridyen üzerindeki iki noktaya parmak uçlarıyla derin basınç uygulamanın iğne etkisi yarattığını farketmişlerdir.
Başlarda, akupunktur noktalarına iki elin parmak uçlarıyla dikey ve eşit basınç uygulamaktan ibaret olan shiatsu, zaman içinde “anma” (sıkışmış adalenin serbest kalmasını sağlamak amacıyla eklem yerlerini alt taraftan tutup gevşediği anda çekme veya çevirerek germe) ismi verilen Çin masaj tekniği ve Batı dokunma terapileriyle birleşerek bugünkü halini almış ve geçen yüzyılda Namikoshi tarafından dünyaya tanıtılmıştır.
Shiatsu, dışarıdan enerji aktarmayı değil, beden içindeki enerjiyi dengeleyerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeyi amaçlar. Shiatsu’yu “sağlıklı olmak, sağlıklı kalmak ve hastalıkları iyileştirmek için ellerle ve parmaklarla yapılan masaj” şeklinde tanımlayan Namikoshi, shiatsu’nun fiziksel olduğu kadar, zihinsel ve ruhsal olarak da rahatlama getirdiğini vurgulayarak şöyle demektedir: “Bedenin kendini iyileştirme gücünü harekete geçirmek, yorgunluğu dinlenmişliğe dönüştürmek, canlı ve güçlü hissetmek için bedendeki duyarlı noktalara ellerle, parmaklarla bastırmak yeterlidir. Ellerin, parmakların beden üzerinde dolaştırılması dokunuşların sıcaklığını da beraberinde getirir. Şehir hayatının insanın bedeninde, zihninde ve ruhunda yorgunluklara yolaçtığı ve hekimliğin, hasta organların tedavisinden uzaklaşıp teknik bir uygulamaya dönüştüğü günümüzde bu dokunuşlara ihtiyaç daha da artmıştır.”
Shiatsu, yere serilmiş özel bir şiltede, genellikle giyinik beden üzerinde uygulanır. Eklem yerlerini tutarak destek verme ve germe ile bedenin çeşitli bölgelerine basınç uygulama işlemlerinden oluşur. Bu işlemler, “kata” ismi verilen hareketler zincirine bağlı kalarak uygulanır. Her hareketin beden üzerinde yarattığı etki farklıdır. Eklem yerlerinden tutarak destek verme, kişinin kendini serbest bırakmasına; germe, enerji kanallarının gevşemesine ve bedenin esneklik kazanmasına; basınç uygulaması, kanallardaki enerji tıkanıklıklarının açılmasına ve kan dolaşımının rahatlamasına yardımcı olur.
Shiatsu, baş, boyun, omuz, kol, sırt, bel ve bacak ağrıları, siyatik, fıtık, adet sancıları ve düzensizlikleri, cinsel isteksizlik, çocuklarda alt ıslatma, hıçkırık, hipertansiyon, gerginlik, kronik yorgunlukta faydalı ve yanetkisizdir.