Keneden Korunma Yöntemleri
Dr. Bahri Karakaya
Kırım-Kongo Hemorajik Ateş (KKHA), kenelerle taşınan Nairovirüs isimli mikroorganizmanın yolaçtığı, ateş ve başta cilt içine olmak üzere kanama ile seyreden bir enfeksiyondur. Son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonda ölüm oranları yüksektir.
Keneler Nerelerde Bulunur? Nasıl Tanınır?Kimler Risk Altındadır?
Keneler otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan, küçük oval şekilli, 6-8 bacaklı, uçamayan, sıçrayamayan hayvanlardır. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler ve bu şekilde hastalık bulaştırabilirler.
Hastalık genellikle meslek hastalığı şeklinde karşımıza çıkar. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, veterinerler, kasaplar, mezbaha çalışanları, sağlık personeli risk gurubudur. Kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanlar da risk altındadır.
Kene mücadelesi
Kene mücadelesi oldukça zordur.
1.Kenelerin yoğun olabileceği çalı, çırpı ve gür ot bulunan alanlardan mümkün olduğu kadar uzak durmalı, çıplak ayakla ve kısa giysilerle gitmemelidir.
2. Av veya görev gereği buralara gidilirse lastik çizmegiymeli,pantolon paçalarını çorap içinealmalı ve ara ara riskli vücut bölgelerini kontrol etmelidir.
3. Görevi nedeni ile risk grubunda yer alan kişiler, hayvan ve hasta insanların kan ve vücut sıvılarından korunmak için eldiven, önlük, gözlük, maskevb. giymelidir.
4.Hayvanların baş veya bacaklarına haşere kovucu ilaç uygulamalı veya kulaklarına ve boynuzlarına ilaç emili plastik şeritler takmalıdır.
5.Vücuda yapışmış keneleri ezmeden, bir cımbız veya pens ile ağızdan veya başından tutarak çıkarmalı, ısırılan yeri alkolle temizlemelidir. Mümkünse, çıkarılan etkeni teşhis için alkolde saklamalıdır.
6. Haşere kovucular hayvanların baş veya bacaklarına da uygulanabilir; ayrıca bu maddelerin emdirildiği plâstik şeritler, hayvanların kulaklarına veya boynuzlarına takılabilir.
7. Vücuda yapışmış keneler uygun bir şekilde kene ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla çıkartılır. Isırılan yer alkolle temizlenmelidir. Mümkünse kenenin tanı için alkolde saklanması uygun olur.