Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi

Türkiye'nin ilk tıbbi bitkiler bahçesi
ekosistemimizin farkına varmak için fırsat sunuyor..

Kimyasal katkısız yetişen 700'ü aşkın tıbbi bitki,
sera, herbarium, laboratuar..

Sağlık Çevre Okulu, staj imkanı, yayınlar,
tez-proje ve kurum destekleri..

Geçmişle bugünü buluşturan
geleneksel tıp festivali..

Biyoçeşitliliğin korunup geliştirilmesine,
tıbbi bitkilerin etkin ve güvenli kullanımına katkı..

Betül İslamoğlu Bozkurt
Diyetisyen

2400 yıl kadar önce Hipokrat, “Bütün hastalıklar bağırsaktan başlar. Bağırsak hasta ise vücudun geri kısmı da hastadır. Ölüm bağırsaklarda oturur. Kötü sindirim hastalıkların anasıdır” demiştir.

Bağırsağımızın uzunluğu 9 metre kadardır. Eğer bağırsakları gerdirme ve tüm girinti, çıkıntılarını düzleştirme imkanımız olsaydı, normal bir insanın bağırsağı 200m2 yani yaklaşık bir tenis sahası kadar alan kaplardı.

Her insanın mikrobiyatası (bağırsağımızdaki bakteriler toplamı) parmak izi gibi kendine özeldir. İnsan vücudunda on trilyon kadar hücre bulunurken bağırsaklarımızda bunun on katı kadar yani yaklaşık yüz trilyon bakteri bulunmaktadır. Vücudumuzdaki bakterilerin %70’i bağırsaklarımızda bulunmaktadır.

Son 20 yılda yapılan çalışmalar gösterdi ki, vücudumuzdaki hücre sayısından çok daha fazla miktarda bakteri taşıyan, beynimizden daha fazla serotonin yani mutluluk hormonu ve otokoid dediğimiz maddeler üreten bağırsağımız duygusal ruhsal durumumuzu ve davranışlarımızı etkiliyor. Bağırsağımızın beynimize gönderdiği sinyaller aldığı sinyallerden fazladır. Yani karnımız hissediyor, düşünüyor, hatırlıyor. Öyleyse bizi bağırsaklarımız mı yönetiyor beynimiz mi?